aajpg [400x211]                                         bbpng [400x169]

 

Celem zajęć z gospodarstwa domowego jest, w miarę możliwości, usamodzielnianie uczestników i ćwiczenie z nimi codziennych czynności, aby lepiej radzili sobie w gospodarstwie domowym i jak najwięcej czynności potrafili wykonać samodzielnie. Na bieżąco doskonalą umiejętności związane z zadaniami w kuchni. Przygotowują proste posiłki, obsługują kuchenkę, mikrofalówkę i zmywarkę pamiętając o bezpieczeństwie i higienie pracy. Dbają o swoje miejsce pracy, ćwiczą nawyk mycia rąk i czystości wokół siebie. Planują posiłki i sporządzają listę zakupów. Uczą się planowania pracy i czym jest sezonowość w kuchni, aby wykorzystywać to, co w danym momencie było dostępne i najzdrowsze. Przygotowują przetwory na zimę i poznają nowe smaki.

 

Nauka gotowania, przygotowywania różnych potraw, korzystania z przepisów kulinarnych, porcjowania i wydawania potraw.

  1. Poznawania sklepów i miejsc, w których robi się zakupy.
  2. Zwracania uwagi na wartość towarów i pieniądza poprzez poznawanie cen, terminów przydatności do spożycia, informacji o danym towarze poprzez czytanie instrukcji na ulotkach i opakowaniach. 
  3. Umiejętne korzystanie z różnego rodzaju środków czystości oraz umiejętność posługiwania się narzędziami ręcznymi i zmechanizowanymi, takimi jak: roboty kuchenne, krajalnice, kuchenki gazowe i pozostałego sprzętu będącego na wyposażeniu pracowni.
  4. Przygotowanie stołu i dobierania odpowiedniej zastawy stołowej. 

 

Zdjęcie

 Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie