Uczniowie klas 7, 8 wraz z wychowawcami 21.02 2023 r. wybrali się na wycieczkę zawodoznawczą do Branżowej Szkoły I Stopnia Specjalnej w Leżajsku, w której uczniowie kształcą się na kierunku – kucharz. Zwiedziliśmy szkołę, jej wyposażenie, pracownie zajęć. teoretycznych oraz praktycznej nauki zawodu. Jest to szkoła trzyletnia do której przyjmowani są kandydaci po ukończeniu szkoły podstawowej. Uczniowie uczą się prawidłowego doboru środków żywnościowych, technik i procesówechnologicznych stosowanych przy produkcji potraw, a także obserwują zmiany fizykochemiczne jakie zachodzą podczas ich przetwarzania. Na zajęciach praktycznych podzieleni są na dwie grupy. Praktykę zawodową odbywają na terenie szkoły. Szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe, uczniowie i zdobywają tytuł – kucharz. Absolwenci mogą podjąć pracę w zakładach żywienia zbiorowego, restauracjach, barach,
jadłodajniach, stołówkach pracowniczych, szpitalach itp.