Logo PFRON [200x87]                                             Logo Niska [200x85]

W ramach programu „Rehabilitacja 25 plus” uczestnicy zajęć z gospodarstwa domowego uczyli się przygotowywać najprostsze potrawy, przekąski, sałatki i wypieki. Najczęściej piekli ciasta ucierane i drożdżowe. Przygotowywali sałatki i surówki oraz proste dania obiadowe. Na zajęciach wykorzystali sezonowe owoce i warzywa. We wrześniu smażyli dżemy i robili przetwory. Uczestnicy nie tylko piekli i przygotowywali posiłki, ale również uczyli się planowania, racjonalnego wydawania pieniędzy, odczytywania przepisów i właściwego przechowywania żywności. Samodzielnie robili zakupy. Ważnym elementem zajęć było zachowanie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Znamy i w praktyce stosujemy zasady racjonalnego żywienia. Tworzymy jadłospisy projektując je na poszczególne dni tygodnia. Przygotowujemy śniadania zgodne energetycznym zapotrzebowaniem młodych organizmów. Umiemy przyrządzić i odpowiednio podać nie tylko proste potrawy.

 

 

 

Na zdjęciu uczestniczka programu Barbara Wołoszyn prezentuje upieczone cebularze [600x800]

Uczestnicząc w zajęciach gospodarstwa domowego Anetka i Marcelina pracowicie łuskają orzechy na świąteczne ciasteczka [600x800]

Na zdjęciu uczestnicy programu zasiadają do spożycia wspólnie przygotowanej sałatki makaronowej z kurczakiem [800x360]

Zdjęcie przedstawia 2 talerze świeżo upieczonych cebularzy [600x800]

Na zdjęciu uczestniczki programu Marcelina Bury i Aneta Wołoszyn prezentują upieczone cebularze [600x800]

Na zdjęciu uczestniczka programu Barbara Wołoszyn prezentuje upieczone ciasto ucierane ze śliwkami [360x800]

Na zdjęciu uczestniczki Aleksandra Maziarczyk oraz Agnieszka Kozak układają ciasto na blachach do pieczenia i nakładają farsz na cebularze [360x800]

Na zdjęciu cała grupa uczestniczek programu z radością prezentuje upieczone cebularze [800x600]

Zdjęcie przedstawia wykonaną sałatkę makaronową z kurczakiem [360x800]

Zdjęcie przedstawia uczestników programu grupa dziewcząt przygotowujących cebularze [800x360]

Zdjęcie przedstawia uczestników programu pozujących przy gotowej do spożycia sałatce z kaszy pęczak jajek i nowalijek [800x360]

Na zdjęciu uczestniczka programu Elżbieta Wołoszyn wykonuje sałatę jarzynową [360x800]

Zdjęcie przedstawia uczestników programu z grupy dziewcząt wraz z prowadzącą zajęcia p Beatą Drzymałą pozujących w pracowni gospodarstwa domowego przy gotowej do spożycia sałatce z kaszy pęczak jajek i nowalijek [800x360]

a zdjęciu uczestniczki programu Beata Seltenreich i Barbara Wołoszyn wałkują ciasto na cebularze [360x800]

img_20230524_125335.jpg [600x800]

img_20230613_124818.jpg [600x800]

img_20230613_131800.jpg [600x800]

received_634157795303883.jpeg [360x800]

received_1481573285711906.jpeg [921x2048]

received_657474419062776.jpeg [800x360]