W ramach programu „Rehabilitacja 25 plus” uczestnicy zajęć z gospodarstwa domowego uczyli się przygotowywać najprostsze potrawy, przekąski, sałatki i wypieki. Najczęściej piekli ciasta ucierane i drożdżowe. Przygotowywali sałatki i surówki oraz proste dania obiadowe. Na zajęciach wykorzystali sezonowe owoce i warzywa. We wrześniu smażyli dżemy i robili przetwory. Uczestnicy nie tylko piekli i przygotowywali posiłki, ale również uczyli się planowania, racjonalnego wydawania pieniędzy, odczytywania przepisów i właściwego przechowywania żywności. Samodzielnie robili zakupy. Ważnym elementem zajęć było zachowanie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Znamy i w praktyce stosujemy zasady racjonalnego żywienia. Tworzymy jadłospisy projektując je na poszczególne dni tygodnia. Przygotowujemy śniadania zgodne energetycznym zapotrzebowaniem młodych organizmów. Umiemy przyrządzić i odpowiednio podać nie tylko proste potrawy.