Logo PFRONu 200x100                                           Herb powiatu niżańskiego [400x169]

1. W ramach zajęć z gospodarstwa domowego uczestnicy warsztatów uczyli się przygotowywać różne wypieki. Najczęściej piekli ciasta drożdżowe oraz wytrawne. Przygotowywali tarty warzywne,obierali ziemniaki i smażyli frytki. Na zajęciach wykorzystali sezonowe owoce i warzywa. We wrześniu smażyli dżemy, a przed Bożym Narodzeniem piekli pierniki oraz wieńce piernikowe, którymi obdarowywali najbliższych. Uczestnicy nie tylko piekli i przygotowywali posiłki, ale również uczyli się planowania, racjonalnego wydawania pieniędzy, odczytywania przepisów i właściwego przechowywania żywności. Ważnym elementem zajęć było zachowanie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.

Pani Jasia z uczestnikami układa ciasteczkowy gwiazdy na blasze do pieczenia [600x800]

Na zdjęciu upieczone ciasteczkowe obwarzanki [600x800] 

Mateusz i Marcin wyrabiają ciasto [600x800] 

Mateusz robi ciasteczka francuskie [600x800] 

2. W ramach pilotażowego programu "Rehabilitacja 25 plus" wychowankowie brali udział w zajęciach z zakresu gospodarstwa domowego. Podczas tych zajęć przygotowywaliśmy ciasto drożdżowe na bułeczki z jagodami. Podopieczni zapoznali się z przepisem, dbali o ład, porządek i higienę pracy  podczas przygotowywania ciasta. Naszym zadaniem było również estetyczne podanie i spożycie posiłku.Powyższe zajęcia dają nam motywację do dalszej pracy.

Pani Natalia instruuje uczestników zajęć jak wyrabia się ciasto na pączki [800x600]

Pani Wiesia oraz pani Natalia wraz z uczestniczkami zajęć robią pączki [800x600]